Bel ons : 020 6266161 - Mail info@houtmankappers.nl

Over Houtman Kappers

Houtman Kappers, oudste kapper van de stad in Utrechtsestraat

Om een beter indruk te geven over ons, vertellen wij u graag meer over Houtman Kappers.

Rechters, bankdirecteuren, agenten en hele generaties gaan sinds 1881 naar de kapper in de Utrechtsestraat. Nu zit hier op nummer 66 Houtman Kappers. De zaak is altijd van eigenaar op leerling overgegaan en is misschien wel de oudste kapper van Amsterdam.

Ilona van Vliet is de meest recente leerling. Zij nam de zaak vorig jaar november na er 27 jaar gewerkt te hebben over van de 70-jarige Sjef Hintzen. Anekdotes genoeg dus. “Mijn collega knipte een rechter en ik was bezig met een andere klant. Uit de gesprekken bleek dat ik een gevangene aan het knippen was die was veroordeeld door de rechter die naast hem zat. Dat was nogal een vreemde situatie.”

Het pand aan de Utrechtsestraat begon in 1881 als een barbierszaak, de vroegere benaming voor een kapperszaak, onder leiding van Willem Frederik Selle. In de jaren ‘70 trok de kapper vooral rijken en mensen met een hoge status. Van bankdirecteuren tot rechters. “Vooral op zaterdag was het hier een chaos. Rolls-Royces, Porsches en andere dure auto’s stonden voor de deur met chauffeur en wilden allemaal tegelijk geknipt worden.”

Over onsHeren scheren, nagels knippen en manicuren hoorde vroeger ook bij het kappersleven, vertelt Van Vliet. Ze gaf vroeger vaak hoofdmassages en gebruikte lotions. “Ik vind het wel jammer dat dit niet meer wordt gedaan. Nu wordt het vaak alleen met gel gedaan en dan is het klaar.”

Hintzen deed de zaak over aan Van Vliet, maar heeft het werk nog niet kunnen opgeven. Hij heeft nog steeds vaste klanten die alleen door hem geholpen willen worden. “Ik beschouw de kapper meer als mijn kroeg”, zegt hij lachend. “Het gaat om de lol in het vak en om het ontmoeten van mensen.” Onder het knippen van Tom Bakels vertelt Hintzen dat deze buurtbewoner al 54 jaar vaste klant is bij de kapperszaak. Bakels zelf vindt dit niet heel bijzonder en vertelt schouderophalend dat hij de zaak gewoon goed vindt en in de buurt woont. “Als je goed geknipt wordt, waarom zou je dan naar een ander gaan?”

Om meer over ons te weten te komen kunt u ons volgen op ons facebook pagina!

Back to Top